Honkilahden esittely

TIETOJA HONKILAHDESTA

Honkilahti on Euran kunnan eteläosaa ja rajoittuu Varsinais-Suomeen. Honkilahti on omaa koulupiiriään, johon kuuluu myös Mestilän kylän oppilaat Kauttualta. Honkilahti on oma äänestysalueensa ja kirkkopiirinsä. Alueemme kylät ovat Auvainen, Haveri, Kirkonkylä, Koskenkylä, Lellainen, Löyttylä ja Mannila. Suurimmat kylistä ovat Kirkonkylä, Koskenkylä ja Mannila. Kylissä toimii kolme kyläyhdistystä ja yksi kylätoimikunta. Koskenkylässä ovat kauppa asiamiesposteineen, grillikioski kesäisin, pankki, autokorjaamo, kirjasto, kunnan päiväkoti, yksityinen ryhmäperhepäivähoitokoti, koulu, kolme sijaiskotia, vanhustentalo, metsänhoitoyhdistyksen toimipaikka ja VPK:n paloasema. Kirkonkylässä sijaitsee kirkon lisäksi seurakuntakoti ja seurakuntatoimisto ja hautausmaa. Eri kylillä on lisäksi muutamia eri alan liikeyrityksiä. Erikseen kannattaa vielä mainita Mannilan kalasatama, jossa on kalankäsittelytila. Mannilassa on myös broilerikasvattamo ja kalkkunakasvattamo. Vasikanlihaan tuotetaan Lellaisissa. Vasikanlihan kasvatus on erikoistuote, jota ei ole muualla koko Pohjoismaissa. Varhaisperunan ja vihannesten viljely on alueellamme merkittävää. Kyläyhteisömme ainoa selkeästi teollinen yritys on esim. kuormalavoja valmistava puusepänliike.

Koulu ja läheiset rivitalot lämpiävät hakelämpökeskuksen voimalla. Tällä on korvattu 12 vuotisen toimintakauden aikana jo n.2 milj. litraa tuontiöljyä. Lämmöstä maksettu rahamäärä on nyt jäänyt kiertämään paikallisesti, koska sen ovat saaneet Euran Energiaosuuskunnan osakkaat, jotka ovat paikallisia metsän omistajia. Hyötyä on korjannut myös Euran kunta saadessa kalliin öljyn aikana kotimaista energiaa.  

Mannilassa sijaitsevat Euran seurakunnan kesäkoti ja kunnan leirikeskus Mansikki, jonne on myös rakennettu Härkänummi, muinaisen viikinkikylän mallinnus.

Honkilahti on siis toimiva kyläyhteisö, jossa toiminnasta huolehtivat asukkaat toimien eri yhdistyksissä. Kyläyhdistykset toimivat muiden yhdistysten joukossa pitäen yhteyttä osaltaan kunnan päättäviin elimiin sekä Kehittämisyhdistys Pyhäjärviseutuun sekä Satakylät ry:hyn.

SEURAKUNNALLISTA TOIMINTAA HONKILAHDELLA:

Honkilahden alue kuuluu Euran seurakuntaan omana kirkkopiirinään. Kirkkopiirin piirineuvosto ohjaa ja suunnittelee hengellistä työtä piirin alueella. Normaalin jumalanpalvelustoiminnan ja hautaustoiminnan lisäksi alueella on diakoniatyötä ja vanhemman väen keskiviikkokerho kokoontuu säännöllisesti. Erikoisuutena on alueellamme alkanut kokoontua Äijäkerho. Äijäkerhon lisäksi ovat myös naiset alkaneet kokoontua omana ryhmänään.

Poikkeuksena muihin seurakuntapiireihin Honkilahdessa on katkeamaton kinkeriperinne. Pyhäkoulutyö, joka on jo monista seurakunnista kokonaan loppunut, jatkuu meillä. Lasten päiväkerholle ei tunnu nyt olevan tarvetta, koska useimmat lapset ovat kokopäiväisessä päivähoidossa, mutta avoin perhekerho, johon vanhemmat lapsineen voivat tulla, toimii säännöllisesti.

Seurakunta on vastikään peruskorjannut Honkilahden kirkon ja sen esineistön entisöintiin ja korjaukseen on osallistunut Lions Club ja seurakuntalaiset lahjoituksillaan.

Kirkkopiiri jakaa muutaman kerran vuodessa oman tiedotteen toiminnastaan alueen talouksiin ja tiedonvälitys tapahtuu seurakunnan omien välineiden ja ilmoitusten lisäksi myös www. honkilahti.fi sivuston kautta.

Kesämökkiläisten kirkkopyhä pidetään aina jonain heinäkuun sunnuntaina. Kutin Kyläyhdistys tarjoaa silloin kirkkokahvit kävijöille. Kyläyhdistys on järjestänyt kirkkopiirin kanssa myös Härkluoman hartaushetken kesäkauden päätöstapahtumana jo vuodesta 1999 lähtien.

HONKILAHTI - TOIMIVA KYLÄYHTEISÖ ON VUOSIEN AIKANA OSALLISTUNUT MUUN MUASSA

  • Pyhäjärvimessuille Pyhäjärviseutu ry:n” Yhteisöjen voima” osastolla 2001
  • Pyhäjärvimessuille SataKylien ”Ikkuna auki Satakunnan kyliin” osastolla 2003
  • Valtakunnalliset Kyläpäivät Jämijärvellä 15.9.16.9.2006
  • Farmari Messuille 2011 SataKylien osastolla 2011

 

KOSKELJÄRVEN YMPÄRIPYÖRÄILY KESÄISIN

Kutin Kylätoimikunta aloitti Koskeljärven ympäripyöräilyn 1981. Tapahtuma järjestetään vuorovuosin, Honkilahden kirkonkylän ja Lellaisten ja nykyisin myös Vaaljoen kylien kesken.

KYLÄRAITTIEN SIIVOUSTALKOOT JÄRJESTETTIIN VUODESTA 1985 LÄHTIEN VUOSIKYMMENIÄ

maanantaisin viikkoa ennen äitienpäivää. Euran kunta järjestää nykyisin keväällä koko kunnan alueella siivoustalkoot. Kylillä kerätyt roskat haetaan kunnan toimesta erikseen ilmoitetuista paikoista.

MANNILAN ILTATORI HEINÄKUUN PERJANTAISIN KLO 18 ALKAEN

Jo vuosien ajan heinäkuun perjantai-iltaisin on Mannilan iltatori koonnut satoja ihmisiä ostamaan paikallisia tuotteita, kahvittelemaan ja tapaamaan tuttuja kalasatamassa.

MANNILAPÄIVÄ

Toimintapäivä Mannilassa on järjestetty jo 4 kertaa. Tapahtumassa on auki Mannilan museo ja Nostalgianavetta. Mannilaa esitellään valokuvanäyttelyin ja kiertoajeluin. Kiertoajelut järjestetään  vanhoilla kunnostetuilla traktoreilla. Lapsille on järjestetty omat toimintapisteensä ja aikuisille rompetori. Kaikille tarjoillaan kalasoppaa.

HONKILAHTI PÄIVÄ on järjestetty yhteisvoimin 7 kertaa. Tapahtumassa, joka järjestetään parin vuoden välein, on musiikkia, paikallisten tuotteiden myyntiä ja työnäytöksiä. Honkilahtelaiset toimijat esittäytyvät ja nykyiset ja entiset honkilahtelaiset tapaavat toisiaan. Tapahtuma järjestetään koulun pihapiirissä.

HAVERIPÄIVÄ on järjestetty vuosina 2004 ja 2005 Arvo Santosen pihapiirissä Huhtniitussa.

KUTIN KYLÄYHDISTYS RY on järjestänyt vuosittain 1998 lähtien seurakunnan kanssa  kesänpäätöstapahtumana HARTAUSHETKEN Härkluoman laavulla elo-syyskuun vaihteessa. Hartauhetken jälkeen kyläyhdistys tarjoaa nokipannukahvit osallistujille.
 
MLL ja vanhempainyhdistys TELKÄNPESÄ ry ovat järjestäneet vuosittain LastenTammikuu- tapahtuman perheille. Nämä yhdistykset järjestävät myös muita tapahtumia ja retkiä yhdessä ja erikseen. Telkänpesällä on kouluvuoden aikana kaksi kertaa viikossa avoinna oleva kirpputori koulun väestönsuojassa.

HONKILAHDEN MAATALOUSNAISET RY

Maatalousnaisilla on jäseniä n. 80. Yhdistys auttaa järjestämään esim. lähetyslounaita seurakunnassa. Yhdistyksellä on koulutus - ja kurssitoimintaa. Tapaninpäivän myrskyn jälkeen perutettiin koululle kriisikeskus ja maatalousnaiset osallistuivat ruokahuollon järjestelyihin.

LIONS CLUB HONKILAHTI

Jäseniä on tällä hetkellä 34. Lionsit toimivat hyväntekeväisyystehtävissä kotimaisiin ja ulkomaisiin kohteisiin. Honkilahden Lions Club jakaa vuosittain stipendejä honkilahtelaisille lukion ja yläkoulun opiskelijoille. Vuosittain toimintaan kuuluvat muistokynttilöiden hankkiminen ja sytyttäminen sankarihaudoille itsenäisyyspäivänä ja vanhemman väen joulupuurotilaisuus ennen joulua. Lionsit osallistuvat tarpeen mukaan erilaisiin avustustehtäviin, mm. vainajan kantoapu hautaustoimituksessa, jos omaisista ei löydy kantajia. Myös Lions Club oli merkittävässä osassa Tapaninpäivän myrskyn palvelupisteen päivystyksen järjestelyissä.

HONKILAHDEN VPK:N TOIMINTAA

Honkilahden VPK on toiminut jo vuodesta 1935 lähtien. Nyt toiminta pyörii Satakunnan Pelastuslaitoksen yhtenä osana. Toiminta on viranomaistoimintaa, jolla hoidetaan sammutus- ja pelastuspalvelun tarpeet alueellamme, joka ulottuu osittain myös Varsinais-Suomen puolelle.

VPK:n yhteydessä toimii myös ensivasteyksikkö, joka täydentää sairaankuljetuksen ensihoitotoimintaa. Koko VPK:n miehistö ei ole koulutettu ensivastetoimintaan. Hälytysosaston vahvuus on nykyään noin 15 koulutettua palomiestä.

VPK on toiminut jo useiden vuosien ajan palkattomuusprojektina, eli harjoituksista ja pelastustoiminnasta maksettavat korvaukset ovat siirtyneet VPK:n tilille. Rahoilla on hankittu palokunnalle erittäin hyvä kalusto ja pidetty paloasemarakennus kunnossa. Rahat riittävät myös kaikkeen siihen koulutukseen, johon miehistö on ollut halukas lähtemään tai pikemminkin, mihin on ehtinyt oman päivätyönsä lisäksi.

VPK:n ajoneuvokalustoon kuuluvat sammutusauto, miehistönkuljetus/ensivasteauto, mönkijä ja vene. Viime vuonna paloasemalle on hankittu miehistöä varten kuntosali.

  

KYLÄSUUNNITELMAT

Honkilahden ensimmäinen kyläsuunnitelma valmistui 1980-1990 luvun vaihde (Koskenkylä)

Mannilan kyläsuunnitelmat 1998-2000-2002

Honkilahden koulupiirin kyläsuunnitelma 2002, jota tällä hetkellä päivitetään.

http://kylasuunnitelmahonkilahti.nettisivu.org/

Honkilahden koulupiirin yhteiset kotisivut palvelevat koko seutukuntaa. Sivusto on tavoittanut jo tuhansia kävijöitä.

Sivusto sisältää osiot:

Ajankohtaista, Asunto- ja tonttipörssi, Honkilahti-toimiva kyläyhteisö, Honkilahden kirkkopiiri, Linkki postituslistalle pääsemiseksi, Ilmoittautuminen tapahtumiin, Kylät, Yhdistykset, Palvelut, Yritykset, Matkailu, NettiTori, Linkkejä honkilahtelaisten toimijoiden sivuille, Ota yhteyttä linkki, Kuvagalleria, Euran terveyspalvelut.

KOSKELJÄRVI

Koskeljärven rannoille rakennettiin 2000-luvun alussa POMO- kauden rahoilla retkeilyreitti laavuineen. Metsähallitus rakensi reitin loppuun life-hankkeena, tehden samalla rannoille venevalkamat ja alueen käyttösuunnitelman. Rannoilla on nyt n.13 km pitkä eräpolku. Osa polusta kulkee pitkospuilla ja sen varrella on levähdys - ja nuotiopaikkoja. Laavuja on rannoilla 5kpl. Koskenkylän Uhratun rantaan rakennettiin myös nuotiopaikka venevalkaman viereen. Tämä nuotiopaikka on kyläläisten ja koulun ahkerassa käytössä. Koskeljärvi on tunnettu linnustostaan ja järvi on virkistyskalastajien ja elokuussa sorsastajien suosiossa. Käyttösuunnitelma rajoittaa rannoilla liikkumista lintujen pesintäaikaan. Koskeljärvi on säilynyt erämaisena järvenä kyläläisten aktiivisuuden ansiosta. Järveä oltiin 1900-luvun lopussa mökittämässä, mutta kyläläiset kokosivat asiaa vastustavan kansalaisadressin, jonka ansiosta kunta haki alueelle rakennuskiellon ja myöhemmin valtio lunasti suurimman osan rannoista. Nykyisin järvi rantoineen on suojeltu ja sille on laadittu käyttösuunnitelma, joka määrittelee järvellä ja rannoilla tapahtuvaa toimintaa. Kyläläisten yhdistykset ovat saaneet olla vaikuttamassa käyttösuunnitelman sisältöön.

VÄHÄJÄRVI

Kunnan rantasauna avoinna kesäisin.

LUONTOMATKAILU

Yksi paikallinen ja useat muut matkailuyritykset tekevät Koskeljärven rannoille ohjattuja luontoretkiä. Yhteystiedot yrittäjiin löytyvät Rauman kaupungin ja tulevaisuudessa myös Euran matkailusivuilta. www.visitrauma.fi Järvi on myös melojien ja talvisaikaan retkiluistelijoiden ja hiihtäjien suosiossa. Metsähallituksen Etelä-Suomen luontopalvelut hoitaa nuotiopaikkojen puuhuollon ostamalla palvelun paikalliselta toimijalta.

KOULU

Honkilahden koulussa on luokat 1-6. Koulussa on n. 70 oppilasta, kolme perusopetusryhmää, eritysopettaja ja kaksi koulunkäynnin ohjaajaa. Koulu pyrkii käyttämään paljon ympäröivää luontoa opetuksensa elävöittämiseksi. Honkilahden pikkukoulut yhdistettiin uudeksi Honkilahden kouluksi 12 vuotta sitten. Koulun oppilasmäärä on laskussa ja kylälle toivotaankin muuttavan lisää lapsiperheitä.

HARRASTUSMAHDOLLISUUDET

Urheiluharrastuksista suuri osa on keskittynyt koululle. Koulun pihapiirin asfaltoitu pelikaukalo tarjoaa talvisin mahdollisuuden luisteluun ja jääpeleihin. Kesäisin kaukalo soveltuu tennikseen ja esim. mailapeleihin. Koulun pihapiirin uudet leikkivälineet tarjoavat lapsiperheille mukavaa ajanvietettä. Pihalla voi pelata myös jalka- ja koripalloa.

Urheiluseuramme HoVe järjestää eri ikäryhmille sopivaa liikuntaa kesät talvet. HoVen kelkkajaosto pitää alueen hiihtoladut kunnossa. HoVe liikuttaa talvisin sählynpeluun merkeissä suuren joukon nuoria ja myös aikuisia.http://www.hove.fi/

Honkilahden koulu on Euran karateseuran kansainvälistä mainettakin saavuttaneen joukkueen kotisali. Painonostossakin ko. seuran jäsenet ovat saavuttaneet SM-mitaleja. Harrastajia on n. 25, pääasiassa Honkilahden ja Hinnerjoen nuoria. Aktiivisimmat harjoittelevat jopa 12 kertaa viikossa, mutta yleisimmin 2-5 kertaa / vko.

Uusi hieno hiihtopaikka on Sieravuoren lomakylän hiihto - ja kuntorata, joka on rakennettu hankerahoilla vuoden 2011 aikana. Toimijana ovat olleet Alasatakunnan Retkeilijät. Kaksi kilometriä reitistä on valaistua latua. Yhteensä reitti on 11 km pitkä.

Kansalaisopisto järjestää Honkilahdessa huonekalujen entisöintiä ja selkäjumppaa koululla sekä kudontaa Seuratalolla. Euran kunnan kirjastolla on lähikirjasto Honkilahdella ja sinne saa tilattua lyhyellä varoitusajalla teoksia mistä tahansa Satakirjaston toimipisteestä.

Metsästysseuran toiminta on monen honkilahtelaisen mieliharrastus. Eräveikkojen Honkikota- hanke kokosi harrastajat talkooponnistukseen, jonka tuloksesta saavat nauttia metsästysseuraan kuulumattomatkin honkilahtelaiset.http://www.honkilahdeneraveikot.fi/default.asp?active_page_id=1

               PÄIVÄKOTI               

Honkilahdessa on sekä kunnallinen päiväkoti, että yksityinen ryhmäperhepäivähoitokoti ”Kilinkolo”. Kunnallisessa päiväkodissa toimii myös esikoulu. Yksityisessä käy päivittäin n. 10 lasta ja kunnallisessa n. 20.

LEADER -  HANKKEET  2007 - 2011

JÄÄKIEKKOKAUKALO HONKILAHDELLE

Urheiluseura Honkilahden Vesat

HoVe on vuokrannut maa-alueen koulun pihalta, jonne uusi kaukalo on rakennettu. Jääkiekkokaukalolle on paljon tarvetta ja erityisesti käyttäjiä löytyy viereisestä koulusta, päiväkodista ja läheisistä sijaiskodeista. Koulupäivän jälkeen kaukalon valtaavat niin isot kuin pienetkin luistelijat. Kaukalo on ympärivuotisessa käytössä, sillä kesäisin siellä voi pelata tennistä ja syksyisin ja keväisin sählyä. Pihalle kaukalon läheisyyteen on siirretty ja kunnostettu pukukoppi.

http://www.hove.fi/

SIERAVUOREN ULKOILUREITTI
Ala-Satakunnan retkeilijät ry

Euran Sieravuoren alueelle ja ympäristöön Haveriin rakennetaan ulkoilureittiä. Reitti on tällä hetkellä käytössä ja on vapaasti kaikkien käytettävissä. Ulkoilureitti soveltuu sekä lenkkeilyyn että hiihtoon. Ulkoilureitin kokonaispituudeksi tulee noin 11 km, josta kaksi kilometriä on valaistu.

HONKIKOTA

Honkilahden Eräveikot

Metsästysseura rakensi Honkikodan Euran Mannilaan yhdistysten ja asukkaiden kokoontumis-paikaksi.

KYLÄTUPA, NUOTTASUULI JA MUSEO

Mannilan kylätoimintayhdistyksen

Fikseeraushankkeessa kunnostettiin kylätupa, nuottasuulit ja museo. 

MOISIS, MOISIONSANNAN UIMARANNAN KEHITTÄMINEN

Mannilan kylätoimintayhdistys ry,

Moisionsantaan on perustettu pienimuotoinen leikkipuisto rannan hiekkaisempaan kohtaan. Sinne on hankittu keinu, karuselli, liukumäki ja vieterieläin sekä rakennettu grillikota, joka palvelee talvisin myös järven jäällä hiihtäviä. Ranta on raivattu ja leikkitelineet pystytetty talkoilla. Moision- sannan kehittäminen on kirjattu kyläsuunnitelmaan.

HONKILAHDEN KOULUPIHA, KOKO KYLÄN PIHA

Telkänpesä ry,Honkilahden koulun vanhempainyhdistys

Pihalle on hankittu sekä koulua että iltakäyttäjiä palvelevia leikkivälineitä, kuten linnunpesäkeinu, kiikkulauta, kiipeilyseinä ja jalkapallomaalit. Yhteisen pihan viihtyvyys ja toimivuus ovat lisääntyneet, kun edellä mainittujen leikkivälineitten lisäksi saatiin Euran kunnan rahoittamana pihalle muitakin välineitä.

ENNEN LEADER-KAUTTA

Pomo- ja Alma-kausilla alueellamme on ollut useita eri hankkeita. Niillä on kehitetty luontomatkailua Koskeljärven rannoilla, asuinympäristöä Kirkonkylässä ja Mannilassa sekä kalastuselinkeinoa Pyhäjärvellä.

Honkilahdella on kirjoitettu myös useita kyliämme ja niiden historiaa käsitteleviä kirjoja, joista laajin Aikamatka Honkilahdelle.